Zo verminder je hooikoorts klachten!

Zo verminder je hooikoorts klachten!

Tranende ogen, niesbuien, vermoeidheid en een vervelende hoest: een kwart van de bevolking heeft last van hooikoorts. Nu het hoogseizoen voor iedereen met een allergie voor pollen gaande is, vroegen we experts wat je kunt doen om je klachten te verlichten.

Weet wanneer welke pollen rondzweven
Hoewel mei en juni als hoogseizoen worden gezien, kun je een groot deel van het jaar last hebben van pollen van bloeiende planten.
Voor welke pollen je allergisch bent, hangt af van je immuunsysteem. In het ziekenhuis of bij de huisarts kun je laten testen voor welke pollen je gevoelig bent, weet Michael Rutgers. Hij is bestuurder en algemeen directeur van het Longfonds.

Je kunt over hooikoorts heen groeien
“Iedereen reageert anders op bepaalde prikkels en allergenen”, legt Martens uit. De bioloog voegt eraan toe dat hooikoorts op ieder moment in je leven kan ontstaan. “Maar je kan er ook overheen groeien. Blijkbaar heeft je immuunsysteem dan geleerd dat het niet meer hoeft te reageren.”

Slik hooikoortspilletjes of gebruik een luchtreiniger
Het ligt misschien voor de hand, maar hooikoortspilletjes kunnen effectief zijn. Rutgers ziet hooikoortspatiënten hun medicatie verhogen als er weer pollen in de lucht hangen. “Die zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Je kunt er moe van worden, maar de symptomen worden er wel door afgevlakt.”
Verder denkt hij dat mensen profijt kunnen hebben van een luchtreiniger. “Dan worden de pollen binnenshuis uit de lucht gefilterd.”

Bescherm je ogen en smeer vaseline
Ook wijst Rutgers op de relatie tussen hooikoorts en longziekten. “Mensen met astma hebben vaak ook last van hooikoortsklachten. Die allergieën werken op elkaar in. Zij kunnen extra pufjes halen om hun benauwdheid te verminderen en hun longen rustig te krijgen.”
Wat je verder kunt doen? Een neusspray met ontstekingsremmer kan helpen, net als het dichthouden van de ramen op zonnige dagen met veel wind.
En smeer vaseline rond je neusgaten en bovenlip. “Bij het inademen blijft dan een deel van de pollen aan de vaseline hangen. Het kan ook handig zijn om een grote zonnebril op te zetten om zo je ogen te beschermen. En hou natuurlijk het pollenjournaal in de gaten.”

Lees het volledige nieuwsbericht hier.Call Now Button